Ferace, Osmanlı Devleti’nde sıklıkla kullanılan bir dış giysidir. Osmanlı Devleti’nde kadınların yanı sıra dervişler de bu ferace ismi verilen giysiyi sıkça giymişlerdir. Erkeklerin ve kadınların giydikleri türleri şekilsel olarak farklı olmuştur ve farklı isimlerle anılmıştır. Erkekler ve dervişlerin giydikleri merdane ismi ile anılmıştır. Kadınların giydikleri ise zenane ismi ile kullanılmıştır. Kıyafet, Türklerin giyim adetinin geçmişten gelen bir temsilcisidir. Eksiye göre günümüzde model ve renk kalıpları daha değişiktir.
Osmanlı döneminde daha çok yeşil ve siyah renkli olanları tercih edilirken günümüzde pek çok renkte üretimi mümkündür. Ayrıca geçmişe oranla günümüz modelleri daha estetik bir şekilde üretilmektedir. Ürünün kullanımı geniş kolları ve ferah beden kalıbı sayesinde çok rahattır. Farklı modelleri günümüzde üretilmektedir. Günümüz modelleri arasında:
Ürün, geniş bir yakaya sahiptir. Giyen kişinin bileklerine kadar örtünmesini sağlamaktadır. Tesettür giyiminin gözdesi konumundadır. Eğer manto ile çarşaf arasında tercih yapılması gerekirse ferace tercihi doğru olmaktadır. Rahat bir giysi olduğu için tesettür yelek ile birlikte sıklıkla tercih edilmektedir.
Ürün, vücut hatlarını göstermediğinden dolayı kadınlar tarafından tercih edilmektedir. Ürünün çok şık tasarımları bulunmaktadır. Üretiminde çuha kumaşlar ile fantezi kumaşlar kullanılır. Mevsimsel olarak farklı kumaş türleri giyilmektedir. Kış mevsimi için farklı kumaştan üretilenleri vardır. Yazlık modellerde de mevsim koşullarına uygun kumaşlar ve modeller üretilmektedir.
Yazlık feraceler yaz mevsiminde kadınlar tarafından rahatlıkla giyilmektedir. Sahip olduğu kumaşı nedeni ile terleme yapmaz. Kumaş çok ince olmasına rağmen vücut hatlarını kesinlikle göstermez. Atlas ve keten kumaşlar ile diğer tüm ince kumaşlar, ürünün üretiminde kullanılabilir. Esnek olan modelleri, giyen kişide dökümlü bir şekilde durmasına yardım olmaktadır. Yaz mevsimi modelleri için açık renkler üretilmektedir. Çünkü siyah ve diğer koyu renkler güneş ışınlarını çekme özelliğine sahip olduğundan dolayı, giyen kişiyi rahatsız edebilmektedir. Genç kesimin daha açık renkleri de tercih ettikleri görülmektedir.
Kışlık feraceler daha kalın kumaşlar kullanılarak üretilmektedir. Burada amaç, giysiyi giyen kişinin soğuk karşısında herhangi bir rahatsızlık yaşamamasıdır. Giysi, tercihe göre pardösü ya da manto yerine de kullanılabilmektedir. Renk tercihi olarak koyu renkler kış ürünlerinde gözde konumdadır. Kış modelleri de bol bir kesime sahiptir ve uzun bir yapıdadır.
Geçmişten günümüze kadar gelen bu giysiler, adeta Türk geleneğini yaşatmaktadır. Giysinin günümüzde pek çok modeli, tesettür giyimde tercih edilmektedir. Hac vazifesi yapacak kadınların tercih ettikleri modeller; beyaz, siyah ya da krem renginde olmaktadır. Bu ürünler atlas ya da keten kumaşlar kullanılarak üretilmektedir. Ferace hac vazifesi için genellikle tek bir modeldir. Ürün günlük kullanım modellerine göre farklıdır ancak çok esnek ve rahattır.